Bel Ağrısı Ve Tedavisi

Bel Ağrısı Ve Tedavisi

Çanakkale Bel Ağrısı

Fizyoport Fizyoterapi Merkezi olarak sosyal sorumluluğun bir parçası olarak toplumuzda sıklıkla görülen bazı hastalıklara dair bilgilerin yer aldığı yazılar kaleme almaya karar verdik. İşte bu doğrultu da ele aldığımız bu yazımızda bel ağrısının nedenleri, bel ağrısı hakkında doğru bilinen yanlışlara ve tedavi yöntemlerine değinmeye çalışacağız.

Bel Ağrısı Yaygın Olarak Görülür mü?

Bel ağrısı, toplumumuzda sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Öyle ki tüm romatizmal şikâyetlerin üçte biri bel ağrısı üzerinedir. Toplumumuz da her 5 kişiden 4’ü hayatının bir bölümünde bel ağrısı çekmektedir. Bel ağrısı şikâyetleri 20 – 40 yaş arasından başlayıp, en yaygın olarak 45 – 60 yaş arası görülmektedir.

Bel Ağrısı Risk Grubunda Kimler Yer Alır?

Bel ağrısı yukarıda da bahsettiğimiz gibi hemen herkes de görülmekle birlikte bazı grup insanlarda görülme ihtimali daha fazladır. Bunlar sigara içenler, ağır yük taşıyanlar, uzun süre oturarak ya da ayakta çalışanlar, uzun yol yürüyücüleri, kıvrılarak ve ani hareket yapanlar, vibrasyonlu(titreşimli) aletlerle çalışanlar bel ağrısı için riskli grubu oluşturmaktadır.

Bel Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Travmatik sebepler ( omurga kırıkları ya da kayması)

Bel zorlanması,

Bel fıtığı

Bel omurgasındaki kireçlenmeye bağlı bel ağrıları

Tüberküloz, brusella gibi hastalıkların bel omurgasını tutması

Osteoporoz, kemik yumuşaması

Kanserler ( başka bir yerden yayılmış ya da omurganın kendisinden kaynaklanan)

Mide, karaciğer, böbrek gibi organ rahatsızlıklarının bel bölgesine yayılmasına bağlı bel ağrısı

Psikojenik bel ağrısı

Başarısız bel cerrahisi (başarısız bel ameliyatları sonrası oluşan ve uzun süre devam eden şiddetli bel veya bacak ağrısı).

 Bel Ağrısı ve Bel Fıtığı İlişkisi

Bel ağrısı yaşayan hemen her hasta bu ağrıyı bel fıtığı olarak yorumlasa da bu yanlış bir kanıdır. Nitekim yapılan araştırmalar göstermektedir ki, tüm bel ağrısı şikâyetlerinin yalnızca %5’i bel fıtığından kaynaklanmaktadır. Bel fıtığına bağlı olan bel ağrısı; yavaş olarak gelişen, yaygın, harekete bağlı olarak artan, dinlenildiği zamanlarda azalan, belde ve etkilediği sinir köklerine bağlı olarak bacağa yayılan bir ağrı olarak kendisinin göstermektedir.

Bel Ağrısından Nasıl Kurtulurum?

Bel Ağrısından Nasıl Kurtulurum sorusu bu konudaki tüm hastaların cevabını aradığı ortak sorudur sanırım. Bel ağrısına kurtulmanın yolu öncelikle bu problemi yaşayan kişinin uzman bir hekime muayene olup ağrının sebebinin kesin olarak tespit edilmesi ve buna uygun tedavi yöntemlerinden geçer. Ama bel ağrısından nasıl kurtulurum diye düşünmemek için bel sağlığımız korumak adına neler yapmalıyız konusuna yönelmemizi gerektirmektedir.

Bel Sağlığını Korumak İçin Bazı Öneriler

Baktığımız herhangi bir kişi ya da nesneye tam olarak dönülmelidir. Yani baş, boyun ve gövdemiz aynı hiza da olmalıdır.

Uzun süre aynı pozisyonda durmamaya dikkat etmeliyiz. Yani sürekli oturmamalı ya da ayakta durmamalıyız.

Oturarak yapılan işlerde bel kavisini destekleyici bir aparat kullanılmalıdır.

Yerde almak istediğimiz bir nesneyi eğilerek değil, oturarak alınmalıdır

Bel bölgemizi terden ve rüzgârdan korumalıdır.